Uudet sivut on nyt julkaistu!

Photo related to the news article.

Julkaistu: tiistaina 13. kesäkuuta 2023 klo 17.08

Pitkän odotuksen jälkeen Serveri ry:n uudet sivut on nyt julkaistu!

Kiitokset

Sivut on nyt julkaistu ja haluan ennen kaikkea kiittää suuresta työstä Jesperiä, joka auttoi todella paljon projektin kanssa. Ilman Jesperiä sivut eivät olisi julkaisukunnossa tällä hetkellä. Kiitos myös Kallelle, Aminille ja Tarulle sivuston eteen tehdystä suuresta työstä ja rakentavasta palautteesta. Kiitos myös kaikille muillekin, jotka uhrasivat aikaansa auttaakseen sivuston kehityksessä!

Tarina sivujen kehityksen vaiheista

Tietorakenteet- ja algoritmit-kurssin jälkeen Serveri ry:n ylläpidolla oli suuri dilemma. Koodausintoa oli, mutta projektit puuttuivat. LAP-kurssin alkaessa ylläpito tajusi, ettei tule valmistumaan edes kandiksi ja jotain oli keksittävä, jotta rahaa olisi vielä juoda sivistyneesti olutta haalarit jalassa. Täten päätimme talven pimeydessä aloittaa projektin web-kehityksen parissa, jotta saamme varmistettua työpaikat ennen opintolainan aiheuttamaa velkavankeutta, tekoälyn vallankumousta ja kesää. Pitkään arvottuamme mitä lähtisimme tekemään kuulimme jonkun puhuvan Serverin verkkosivujen uudistuksesta. Tämä oli idea, jota olimme etsineet ja päätimme lähteä tätä toteuttamaan.

Ylläpitovastaava oli juuri koodannut kasaan ensimmäisen roskistulipalonsa ja veri veti tästä syystä uusia, valloittamattomia vesiä kohti. Halu oli kova oppia uusia teknologioita ja siksi päädyimmekin käyttämään projektissa jo edellisen ylläpitovastaavan, Jimi Viita-Ahon valitsemaa Vue/Nuxt.js komboa. Tämä valinta osoittautui mielestämme oikeaksi.

Projekti eteni aluksi mukavasti ja yllättävän nopeasti, kunnes ylläpitovastaava alkoi lampaaksi ja joutui (pääsi) päivätöihin. Tämän jälkeen projektin eteneminen hidastui niinkin paljon, että sivut myöhästyivät eri asiantuntijalausuntojen mukaan ainakin 3kk.

Onneksi nyt sivusto on edes jossain kunnossa ja kehitystyö jatkuu!

Arkkitehtuuri

Sivusto on toteutettu käyttäen nykyaikaisia teknologioita (liian uusia).

Ulkonäkö eli frontend eli frontti on toteutettu Vue 3/Nuxt.js 3-kombolla. Kyseessä on Javascriptin nykyaikainen ohjelmistokehys (framework).

Sisällönhallinta on toteutettu pitkälti Directus-sisällönhallintajärjestelmällä.

Serveri Ry:n palvelimet sijaitsevat Hetznerin Tuusulan-datakeskuksessa.

Kysymykset teknologioista ja teknisistä ratkaisuista jne. voi osoittaa suoraan Serveri ry:n ylläpitovastaavalle, jonka yhteystiedot löytyvät Tietoa sivustosta-sivulta.

Haluatko osallistua sivuston kehitykseen?

Näetkö sivuilla ongelmia tai haluaisitko kenties osallistua niiden kehittämiseen? Verkkosivujen lähdekoodi on avointa ja saatavilla GitHubissa ja Codebergissä. Kuten monissa muissakin avoimen lähdekoodin projekteissa, toimii versionhallinnan Issue-osio bugi raporttien, toiveiden ja parannusehdotusten lähettämiseen. Luotamme, että suurin osa opiskelijoista osaa Git-versionhallintaa käyttää ja jos ette osaa niin opetelkaa, tulette sitä luultavasti työelämässä tarvitsemaan. Mikäli kuitenkin olet opintojen alkuvaiheessa, etkä Git vielä ole täysin tuttu voit kysyä ylläpidolta apua esimerkiksi telegrammissa.

Osallistuminen sivuston kehitykseen ei vaadi ylläpidon tai kenenkään muunkaan lupaa, vaan voit tehdä muutosehdotuksia suoraan forkkaamalla projektin ja tekemällä Pull Requestin. Ennen uusien ominaisuuksien lisäämistä tai ylipäätään koodin kirjoittamista, on kuitenkin hyvä luoda issue eli ongelma, jotta voimme keskustella siitä, onko muutos tarpeellinen ja miten se kannattaisi toteuttaa. Näin vältämme yhtäaikaisen työn tekemisen ja mahdolliset turhat muutokset.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Serveri ry:n infrastruktuurin, kuten verkkosivujen kehitykseen yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa, suosittelemme laittamaan vapaamuotoisen järjestelmätoimikunta-hakemuksen osoitteeseen yllapito@serveriry.fi. Toimikunnassa voit kehittää Serverin olemassa olevan infrastruktuurin lisäksi omia taitojasi ja uusia palveluita.

Tässä myös muutamia resursseja, jotta osallistuminen olisi mahdollisimman helppoa:

Terveisin,

Serveri ry:n ylläpito.