Uudelle opiskelijalle

Lämpimät onnittelut opiskelupaikastasi ja tervetuloa opiskelemaan Kuopioon!

Tietojenkäsittelytieteen uudet opiskelijat aloittavat syksyllä pitkän ja kivikkoisen, mutta niin kovin antoisan tiensä kohti luonnontieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin titteleitä.

Opintojen aloittaminen tuo mukanaan valtavan määrän uutta tietoa ja osa informaatiosta saattaa unohtua. Tämän vuoksi olemme koonneet teille uusille opiskelijoille, eli fukseille muistilistan opintojen aloittamista varten.

Fuksin muistilista

 • Muista vastaanottaa opiskelupaikkasi Opintopolussa!

 • Muista ilmoittautua läsnäolevaksi ja maksaa jäsenmaksu Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnalle (ISYY) 31.8. mennessä.

 • YTHS eli ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön maksu on myös pakollinen ja se maksetaan erikseen Kelalle, kannattaa se kurkistella kuntoon.

 • Kannattaa lukea Tietojenkäsittelytieteen laitoksen Smart Start -opas ja Kamusta ohjeet uudelle opiskelijalle.

 • Liity Serverin jäseneksi.

 • Liity Serverin tiedotuskanavalle.

 • Seuraa Serverin sosiaalisia medioita Instagram ja Facebook ja tutustu etukäteen meidän toimintaan.

 • Hanki opiskelijakortti.

Opiskelijakortti

Opiskelijakortilla todistat opiskelijastatuksesi, jotta voit saada opiskelija-alennuksia. Opiskelijakorttia näyttämällä olet oikeutettu esimerkiksi opiskelijahintaisen lounaan ostamiseen opiskelijaravintoloissa.

Sähköinen opiskelijakortti:

Kaikki vaihtoehdot ovat ilmaisia:

Fyysinen opiskelijakortti:

Fyysisen opiskelijakortin voi hankkia esimerkiksi Frankin kautta, hinta alkaen 25€. Fyysisellä ja sähköisellä kortilla ei ole muuta eroa kuin myöntäjä ja mahdollisesti joitain eroja alennuksissa. Tenttitilaisuuksissa kelpaa sähköinen kortti tai muu henkilöllisyystodistus.

Fyysisen opiskelijakortin saatuasi ja ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksettuasi voit noutaa ISYY:n toimistolta lukuvuositarran, joka tulee uusia opiskelijakorttiisi joka syksy.

Kansainvälinen opiskelijakortti:

Kansainvälisellä opiskelijakortilla voit saada alennuksia myös ulkomailla reissatessasi.

Kansainväliset kortit hankitaan Frankin kautta. Saatavilla sekä fyysinen että sähköinen versio.

Hyvä tietää

 • Serveri tiedottaa tapahtumistaan ensisijaisesti Telegramissa tiedotuskanavalla, mutta myös Instagramissa ja Facebookissa. Pääsymaksulliset tapahtumat löytyvät myös kide.appista.

Muuta hyödyllistä tietoa

 • Sykettä eli korkeakoulujen liikuntapalvelut, jos liikunnan harrastaminen kiinnostaa. Ensimmäisillä opiskeluviikoilla palveluita pääsee usein kokeilemaan ilmaiseksi.

 • Serverin liikuntavuoro. Vuoro pidetään Studentialla torstaisin klo 17-18. Jokaisen viikon liikuntamuodoista sovitaan erikseen aina Serveri&Socius Telegram-ryhmässä – liittykäähän kaikki sinne, niin päästään yhdessä liikkumaan! Liity Telegram-ryhmään TÄSTÄ.

 • ISYYn eli Itä-Suomen Ylioppilaskunnan nettisivut uudelle opiskelijalle.

Uuden opiskelijan sanasto

Ainejärjestö Ainejärjestö on rekisteröity yhdistys, joka koostuu saman oppianeen opiskelijoista. Sen pääasiallisena tarkoituksena on valvoa jäsentensä, eli kyseisen oppiaineen opiskelijoiden, etuja. Ainejärjestö myös järjestää erilaisia tapahtumia, edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja pyrkii vahvistamaan korkeakouluyhteisön ryhmäytymistä sekä sosiaalisia suhteita.

Akateeminen vartti Käytäntö, jonka mukaan luennot alkavat viisitoista minuuttia yli tasatunnin, ellei ole toisin ilmoitettu. Tentit alkavat tasalta.

Appro Baarisuunnistustapahtuma, jossa kierretään rastipaikkoja (eli baareja, kahviloita tai ravintoloita) yksin tai porukassa leimoja keräten. Kierroksen päätteeksi suoritukset palkitaan esim. haalarimerkeillä tai muilla palkinnoilla.

ATK-YTP ATK-yhteistoimintapäivät eli Tietotekniikan opiskelijoiden liiton eli TiTOL:n kaksipäiväinen seminaaritapahtuma, joka kerää yhteen IT-alan opiskelijoita seitsemästä yliopistokaupungista. Vuosittainen tapahtuma järjestetään useimmiten isäntäkaupungin syyslomaviikolla. Ohjelmistoon sisältyy perinteisesti luentoja, rastisuunnistus ja iltabileet. Serveri ry järjesti tapahtuman viimeksi Kuopiossa vuonna 2022.

ATK-YTR ATK-yhteistoimintaristeily, melkein samat setit kuin ATK-YTP.

Ekskursio Ekskursio eli excursio eli excu tarkoittaa erityisesti opiskelijapiireissä yritysvierailua tai opintomatkaa. Ekskursiolla voi olla erikseen virallinen ja vapaamuotoinen osuus, esimerkiksi yritysvierailun jälkeen on tapana viettää iltaa osallistujien kesken. Ekskursio voi olla myös täysin virkistystarkoituksessa järjestetty.

Fuksi Ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija.

Haalarimerkit Haalareihin kiinnitettäviä muistoja esim. tapahtumista. Tapahtumamerkkien lisäksi on mm. ainejärjestö-, hupi- ja mainosmerkkejä. Merkkejä saa tapahtumista, niitä voi ostaa tai vaihdella muiden kanssa. Merkit ommellaan haalareihin (karhulanka on hyvä), ei liimata!!

Haalarit Opiskelijan tärkein asuste! Haalareiden väri määräytyy yliopiston ja opiskeltavan alan mukaan. Meillä haalarit ovat puhtaanvalkoiset, ainakin hetken. Haalareita käytetään pääasiassa opiskelijatapahtumissa. Fukseille järjestetään haalarikaste, jossa haalarietiketistä kerrotaan enemmän.

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma.

ISYY Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta on Itä-Suomen yliopistossa opiskelevien etu- ja palvelujärjestö, joka toimii Joensuun ja Kuopion kampuksilla.

Kampus Yliopistoalue. Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus sijaitsee Savilahdessa.

Koppi Serverin ainejärjestöhuone. Täällä saa keittää vaikka kupillisen kahvia ja rentoutua sohvalla.

KPY Novapolis Tietojenkäsittelytieteen laitos ja Serverin koppi sijaitsevat tässä rakennuskeskittymässä.

Kyykkä Akateemisen kyykän verkkosivut kertovat seuraavaa: ”Kyykkä on karjalainen urheilulaji, jossa heitetään karttuja (puisia mailoja) kohti kyykkiä (pieniä sylinterimäisiä puupalikkoja) kohti. Kyykkä on Suomessa omaksuttu opiskelijoiden suosimaksi urheilulajiksi, akateemiseksi kyykäksi.” Myös Kuopiossa järjestetään kyykkäturnauksia.

Lukema Lukema eli luksa sijaitsee Yliopistonrannassa. Sieltä löytyy ISYY:n toimisto ja meidän sitsit ja suurin osa tapahtumista järjestetään siellä.

N. vuoden opiskelija Tämän opiskelijan opintovuosia ei enää lasketa…

OPM Oma pullo mukaan! Tai joskus oma pyyhe mukaan

Peppi Opiskelija- ja opintorekisteri.

Periodi Yliopistossa annetaan opetusta syys- ja kevätlukukausina. Opetus on jaettu periodeihin, joita on lukuvuodessa neljä. Opintojaksojen opetus voi ajoittua useamman periodin ajalle. Opetusta voi olla myös periodien ulkopuolella, mutta ei joulu- eikä pääsiäisloman aikana. Yliopistossa ei ole syys- tai kevätlomaa. Jatka lukemista Kamussa.

Sillis Akateeminen silliaamiainen eli sillis järjestetään vuosijuhlista seuraavana päivänä. Rentoa hengailua, ruokaa ja juomaa. Pukukoodina haalarit ja yleensä joku teema-asuste.

Sitsit Opiskelijatapahtuma, jossa lauletaan, syödään ja juodaan, pidetään puheita ja kisaillaan sekä seurataan ohjelmaa. Sitseillä kannattaa käydä edes kerran!

TKT Tietojenkäsittelytiede

Tuutori Ovat uusien opiskelijoiden apuna ja tukena.

Vappu Opiskelijoiden vuoden tärkein juhla, jota vietetään jo viikko tai jopa kuukausi ennen pääpäivää. Serverin perinteisiä vapputapahtumia ovat Salakapakkakierros sekä WabuDeBug.

Vuosijuhlat Vuosijuhlat eli vujut ovat ainejärjestön hienoin ja arvokkain juhla, josta pääsemme nauttimaan vain viiden vuoden välein. Vuosijuhliin kuuluu cocktail-tilaisuus, pääjuhla, joissa kuullaan erilaisia puheita ja nautitaan illallista, jatkot sekä seuraavana päivänä järjestettävä sillis. Pukukoodi vuosijuhlilla on miehillä frakki tai tumma puku ja naisilla pitkä iltapuku sekä mahdolliset kunniamerkit. Seuraavan kerran Serverin vuosijuhlista päästään nauttimaan vuonna 2027.